lauantai 6. elokuuta 2016

Postaushaaste: Puolesta vai vastaan?

Jalustin.netissä on pyörineet nämä postaushaasteet jo jonkin aikaa, mutta itse en ole koskaan niihin osallistunut. Tällä kertaa kuitenkin haaste vaikutti sen verran kivalta, että päätin sen toteuttaa!

Hevosen tulisi liikuttaa päivittäin. Kyllä. Mun mielestä hevosen pitäisi saada joka päivä jonkin laista liikuntaan, mutta ei kuitenkaan joka päivä rankkoja treenejä. Ite pidän kyllä hevosella muutamia vapaa päiviä viikossa, koska ne sopii hevoselle ja mulle, mutta sekin riippuu paljon hevosesta. Puolesta.

Lämppärit sopivat vain ravureiksi. Oon sitä mieltä, että joo. Ne on jalostettu juoksemista varten niin miksi ne tekisi jotain muuta. Oon kyllä nähnyt jotain ihan hienosti ratsuna meneviä lämppäreitä, mutta onko kukaan miettinyt puoliveristä ravurina? ;) Puolesta.

Kirjoja lukemalla ei opi ratsastamaan. Haha, juuri puhuttiinkin tästä asiasta äitin kanssa ja oltiin sitä mieltä, että ei. Kyllähän siinä oppii ratsastuksen teoriassa, mutta käytännössä se on tietysti ihan eri asia. Ratsastamaan oppii vain ratsastamalla. Puolesta.


Satulavyö tulisi kiristää hitaasti asteittain.
Joo, Gika ei ainakaan tykkää yhtään, jos vahingossa vedän liian paljon nopeasti. Kenelläkään ei pitäisi olla niin kiire, etteikö kerkeisi pikkuhiljaa kiristelemään vyötä. Puolesta.

Hevosten tulisi saada tarhata ja laiduntaa laumoissa.
Riippuu hevosesta. Jos hevonen on vaaraksi muille hevosille,  haluaa suojella sitä mahdollisilta potkuilta yms. tai on ruuna, joka luulee olevansa ori (Papsu) niin silloin ei laumaan. Hevonen on kuitenkin laumaeläin ja sillä pitäisi olla kaveri ja tapauksissa, joissa hevosta ei voi pitää toisten kanssa samassa aitauksessa, se olisi kuitenkin lähellä kavereitaan, kuten meillä Papsu on ihan aidan toisella puolen. Puolesta ja vastaan.

Selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta.
Mun mielestä ei oo mitään väliä kummalta puolelta nousee, vaikka oikeaoppisestihan se on vasemmalta, mistä itsekin nousen selkään, mutta en nää siinä mitään ongelmaa, että nousisi oikealta puolelta. Vastaan.

Hevosta hoidettaessa tai varustettaessa hevosen tulisi olla aina kiinni. En voi edes vastata tähän puolesta kun pidän Gikaa aina irti :D eli vastaan.

Vain kisatulosten perusteella voi sanoa, minkä tasoinen ratsastaja on.
Ei voi. Ratsastaja voi jännittää kisoissa tai hevonen ei liiku, miten se liikkuu esim. treeneissä. Ehkä siinä tapauksessa voi sanoa, jos kilpailee koulua vaativissa luokissa ja esteitä 140cm+, että on hyvä ratsastamaan, mutta muuten ehdottomasti vastaan.

Mitä rikkaampi on sitä pidemmälle ratsastuksessa on mahdollista päästä.
Valitettavasti totta. Jos haluaa hyvän hevosen, jolla riittää liikettä/kapasiteettia, se maksaa. Ja, koska yksi hevonen ei yleensä riitä, toiseenkin menee rahaa. Valmennukset, varusteet, tallipaikka, eläinlääkäri yms. Tarvii paljon rahaa. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Puolesta.

Se, miten korkeita esteitä hyppäät, ei kerro siitä, miten hyvä ratsastaja olet.
Ei todellakaan. En pidä itseäni mitenkään huonona ratsastajana, vaikken ole hypännyt kun muutaman kerran pieniä esteitä(, jos niitä esteiksi voi edes kutsua). Puolesta.


Ennen oman hevosen ostoa ratsastajalla tulisi olla kokemusta joko vuokra- tai ylläpitohevosesta.
No, ei välttämättä, riippuu ihmisestä. Jos käy aktiivisesti ratsastustunneilla ja hoitamassa, vaikka naapurin ponia ja ihmiseltä löytyy intohimoa hevosiin, niin silloin 'voisin antaa' ostaa oman hevosen. Mutta, jos oman hevosen haluaminen on vain sellaista näyttämistä muille tai sellaista "minäkin haluan, kun tollakin on" niin ehkä silloin pitäisi vielä miettiä, haluaako sen oman hevosen oikeasti. Ja mistä sitä tietää, jos hevonen jäisi vaikka vanhempien hoidettavaksi, kun ei enää jaksanutkaan tai kiinnostus loppui. Riippuu ihmisestä. Puolesta ja vastaan.

On tiputtava vähintään 100 kertaa, ennen kuin voi sanoa itseään hyväksi ratsastajaksi. Tää sanonta toimii, jos ei putoa joka ratsastuskerralla viittä kertaa. Mutta eivät kaikki putoa ollenkaan, itse olen pudonnut noin 20 kertaa, eli vielä on matkaa siihen sataan.. Vastaan.

Hevosenomistajan olisi hyvä välillä päästä ratsastamaan muillakin hevosilla kuin vain omallaan.
Kyllä. Siinähän ne ratsastustaidot kehittyy, kun saa mahdollisimman montaa erilaista hevosta ratsastaa. Mulla on esim. hyvä, kun Pumpuli ei liiku mihinkään, Papsu on taas yli innokas ja Gika siitä välistä. Puolesta.

7 puolesta ja 4 vastaan. Kahdessa kohdassa oli molemmat.10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kaks kertaa näköjää tullu sun kommentti:D mutta kiitos paljon! :)

   Poista
 2. Tää oli kiva postaus! :) Itekkin aattelin tehä kun vaan pääsen koneelle!

  pinjajapikker.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoos! :) Joo tää oli kyllä kiva myös toteuttaa!

   Poista
 3. Tavallaan tosi hämmentävää tää ravuri homma. Ei määritellä kunnolla mitä ratsun pitää osata että se voidaan määritellä ratsuksi. Ajetaanhan puokkareillakin esim. valjakkoa ja nekin voidaan opettaa ravikärryjenkin eteen. Entäs jos läpääristä ei ollutkaan ravuriksi esim. Rakenteen tai vastaavan takia? Sillonko se olisi kuopattavaa hukkatavaraa? Kaikilla olkoon mielipiteensä, mutta minä nyt heitän hieman kyseenalaistuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä lämppäreistä ei ole ratsuksi, mutta on poikkeustapauksia tietenkin. Eniten itse olen sitä vastaan, että yleensä rikki oleva ravuri myydään halvalla eteenpäin ja halpa ex-ravuri päätyy jonkun ensiratsuksi. Tuollaisessa tapauksessa se mielestäni on "kuopattavaa hukkatavaraa". Mutta kuten sanoin, poikkeuksia on ja kukin saa ratsastaa millä haluaa :)

   Poista
  2. Kirjoitin romaanin ja tuhosin sen ja totean vain että jos se sopii ratsastajan käyttöön niin mikäs siinä. Oma on mitä kultaisin lv ruuna, jota ei ole edes treenattu raveihin ja ihan kivasti se puksuttaa, mutta mulle riittää se helppo ja 70 cm luokkien kisaaminen.

   Poista
 4. Itse pidän ehkä hiukan huvittavana jopa että olet puolesta lämppärit sopivat vain ravureiksi kun toinen hevosistasi on puoleksi lämppäri :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pumpuli on minun liikutushevonen, ei siis oma. Ja kuten sanoin, että olen nähnyt hienosti meneviäkin lämppäreitä ;)

   Poista