sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Viikonlopun ratsastukset


Perjantaina pääsin koulusta sen verran aikasemmin, että olin jo 12 aikoihin kotona. Keitin itselleni puuroa ja syötyäni lähdin melkein suoraan ratsastamaan Gikalla. Menin kentällä pitkästä aikaa, monen päivän sänkkärillä menon jälkeen. Gika oli vähän laiska, eikä mulla ollut edes raippaa mukana, enkä sitä sitten viitsinyt enään tallistakaan hakea, loppuun kuitenkin sain sen liikkumaan pohkeellakin eteenpäin, mutta olisi vielä siitä saanut olla vähän reippaampi.

Alkukäyntien jälkeen otin ohjat käteen ja tein voltteja ja serpentiiniä, jotta sain Gikan taipumaan ja keskittymään olennaiseen. Siirryin kevyeen raviin ja jatkoin vielä hetken volttien tekemistä. Harjoitusravissa ja laukassa menin keskiympyrällä ja koko uraa pitkin. Menin muutamat lävistäjät laukassa ja parilla kertaa tein myös laukanvaihtoja, mutta ne ei oikein onnistunut hyvin. Loppuun menin metsään ottamaan parit rennot laukkapätkät ja sitten kevensin ravissa ja kävelin loppuun tosi paljon.

Gika oli sen verran hiessä, että pesin sen ja laitoin loimen päälle. Vein Gikan laitumelle, ja kun päästin sen narusta irti nii hän vinkasi ja lähti laukkaamaan täysillä Ellan ja Papsun luokse.

Illalla lähdimme sitten Pumpulin luokse ja mulla oli tunti siellä. Tunnilla mun kanssa oli Anni ja sen ihana suokki Teemu, johon Pumpulikin taisi rakastua, kun ei sillä alkuun ollut mitään muuta tekemistä, kun silmät pyöreänä tuijottaa komeeta suokkia.

Pumpuli oli ihan hirveen pölyinen, ja teki mieli melkein pestä se, mutta ei se nyt kuitenkaan kotitallilla nii tarkkaa ole. Harjasin sen kuitenkin niin monella harjalla moneen kertaan, että suurin osa pölystä lähti ja loppuun vielä pyyhin pyyhkeellä.

Talutin Pumpulia alkuun neljä kierrosta kenttää ympäri ja juuri pesemäni saappaat eivät kyllä enää kovin puhtailta näyttänyt, sillä kenttä oli sen verran kuiva, että kaikki hiekka tarttui niihin. Nousin selkään ja annoin Pumpulin kävellä pitkin ohjin ympäri kenttää. Aloitin ravaamisen vasta, kun tunti alkoi.


Menimme kevyessä ravissa uraa pitkin, siten, että aina pitkän sivun keskellä piti saada hevonen liikkumaan muutaman askeleen nopeammin ravia ja lyhyen sivun keskellä tehtiin voltti. Tätä mentiin muutaman kerran ja sitten siirryimme käyntiin ja teimme nelikaarisen kiemurauran, jolloin suunta vaihtui. Siirryimme harjoitusraviin ja menimme pääty-ympyrällä ja aloimme nostamaan oikeata laukkaa. Tässä vaiheessa Pumpuli vähän kiukutteli, mutta lopulta alkoi laukkaamaan nätisti, mutta olisi saanut vielä mennä reippaammin.

Taas nelikaarinen kiemuraura, mutta tällä kertaa harjoitusravissa. Aloimme tekemään toisella pitkällä sivulla serpentiiniä ja lyhyen sivun keskellä nostimme vasemman laukan. Pumpuli meni serpentiiniä oikein nätisti, vaikka vähän oikealle kääntäessä oli jäykempi. Vasemmasta laukasta Pumpuli innostui ihan kunnolla ja alkoi jo tottumaan siihen kohtaan mistä laukka piti nostaa, eikä mun tarvinnut enää oikein tehdä mitään, kun se oli jo laukan nostanut.

Lopputunnista menimme vielä ympyrällä ravissa ja laukassa. Lopussa Pumpulia alkoi taas kiukuttamaan, mutta meni lopulta kuitenkin ihan kivasti. Loppuverryttelyt saimme tehdä omatoimisesti, ainoana ehtona se, että taivutettaisiin hevosia ja tehtäisiin erilaisia kiemuroita ja voltteja. Ihan lopuksi vielä käyntiä vapain ohjin ja sitten vielä vähän taluttelinkin Pumpulia.

Talliin päästyä kylmäsin Pumpulin jalat ja pesin sen muutenkin kokonaan, kun oli sen verran pölynen ja hikinen. Vohveliloimi päälle ja karsinaan.


Lauantaina heräsin hirveän aikasin, ja olin ratsastanut Gikan jo 10 aikoihin. Kävelin vaan ilman satulaa metsässä, sillä en olisi kerennyt ratsastamaan sitä kunnolla, sillä lähdin iltapäivällä katsomaan HPK:n tämän kauden ensimmäistä peliä.

Tänään ehdotin äitille, että menisin Papsulla ja äiti sitten Gikalla ja tämä sitten pienen empimisen jälkeen sopi oikein hyvin. Kun pääsin Papsun selkään ensimmäinen reaktio oli aikalailla tämmöinen "mä en kestä, miten tää on näin pieni, ei härre guud".

Mentiin kentällä ja Papsu oli alkuun tosi laiska eikä kuunnellu mua ollenkaan, hain sitten raipan ja rupesi vähän vauhtiakin löytymään. Papsu meni ravissa joitakin pätkiä tosi kivasti ja päätin sitten nostella laukkaakin. Oon aina sanonut, että Papsulla on niin helppo nostaa laukkaa, mutta tänään ei meinannut kyllä millään nousta ja alkuun vähän jännitinkin, sillä Papsu saattaa pukittaa tai sännätä johonkin. Tänään se ei kuitenkaan pelleillyt ollenkaan ja meni tosi hienosti.

Lopussa kuitenkin vaihdettiin hevoset takaisin omiin ja Gika tuntui ihan hassulta ratsastaa Papsun jälkeen. Menin Gikalla vielä vähän ravia ja laukkaa ja sitten kävelin loppuun. Olimme lähdössä kentältä pois talliin, mulla oli ohjat kokonaan pois käsistä ja jalustimetkaan ei ollut jalassa, niin Gika päätti itse lähteä vielä lisä kävelylle metsään ja päätettiin sitten käydä lenkki heittämässä. Gika olisi halunnut mennä vielä toisenkin kierroksen, mutten antanut sen sitten mennä. Kun olimme takaisin kentän kohdalla, se meinasi mennä vielä uudestaan sinnekin, mutta lopulta kuitenkin päästiin tallin ovelle.

Harjasin Gikan ja laitoin sille loimen päälle yöksi ja annoin sille palkkioksi muutaman omenan palasen, sillä se sai vielä sitten iltaruuaksi heinien lisäksi omenoita, kun ei vielä olla annettu kauraa ja täysrehuja.

Mitä mieltä olette tämmöisistä pidemmistä postauksista? Onko kivempi, että on enemmän tekstiä kuin kuvia vai toiste päin?

2 kommenttia: